fredag 4 september 2009

Ludentassen-vår lilla bebis!

Ludentassen eller tassen som han oftast kallas, är en ståtlig Cornish Rex hane i sina bästa år. Vi behandlar honom som en bebis och han tror nog i många fall att han verkligen är det, trots att han fyllt 11 år. Han är en stor glädjekälla för oss och alla som lär känna honom och han gillar att prata och gorma när han inte får som han vill :)

Ligger o softar i trädet som vi ställt vid fönstret i källartrappen. Det är söderläge och såååå sköööönt...


Ser på TV med mamma, gillar alla program som matte tittar på. Tycker inte om sport eller ekonominyheterna...


Jag är en tuff utekatt som markerar mina revir- not! Han smet ut och står och låtsasmarkerar (det kommer ingenting, han bara trampar runt) *hihi* Lillemannen...


Mera soffamys med matte


På stora äventyr i hallen, hur ska jag ta mig ner? Matte får lyfta ner mig, jag är inte så bra på det här med höga höjder... (bröt svansen när han ramlade ner från hyllan i klädkammaren för några år sedan)


Det bästa man har sätter man på bordet, eller köksbänken i det här fallet. Och självklart med
en mysig fleecefilt under, så det inte blir hårt om lillrumpan :)


*Buff, husse* Ludentassen gosar upp kameran när husse försöker plåta :)

Köpa utemöbler i februari- why not!


Vi var inne o vandrade runt på K-Rauta en kylig eftermiddag i februari och råkade hamna på deras uteavdelning. Hmm... nu när vi hade ett hus med en stor trädgård, borde vi ju ha riktiga utemöbler... o våren var ju bara 3 månader bort (optimister). Vi fastnade för denna grupp i hardwood som dessutom var på rea *hurra* Den fick följa med oss hem. Ännu en gång blev jag tvingad att prisa vår kombi när vi lastade i alla kartonger med sex stolar och ett bord i skuffen.

Smådetaljer i köket



Min härliga och 3,4 meter långa trasmatta som jag snubblade över på Myrorna. Den blev min för 70:-. Behövde i och för sig tvättas (vilket jag gjorde i badkaret, för hand med såpa- pust!) men nu pryder den sin plats längs hela köksbänken. Ett hem känns mer som ett hem när det finns en trasmatta där om du frågar mig. Sen kan det vara vävd av trasor eller av plast (som min är), det spelar ingen roll :)



Klädde soffans lock i ett grå-vit-randigt tyg jag hittade på Åhléns. Kuddarna har jag ännu ej sytt ihop, utan är bara tyg som jag virat runt innerkuddarna *skäms* Måste bara ta tag i det någon dag... På väggen hänger en skolplansch med mina två favoritvinterfåglar, domherre och sidensvans. Min dröm är att ha en skolplansch per årstid, detta skulle ju isåfall vara den mer vinterbetonade. En aladåbform hänger från hyllan som pryds av diverse kannor och bunkar.


På köksbänken står denna söta låda som jag köpt på Mosaik i Umeå. När jag var liten så fick jag ärva en massa vackra silverbestick av min farmor. Det känns så roligt att äntligen kunna visa upp dem och min förhoppning är att vid festligare tillfällen även kunna duka med dom. Dock så behöver de verkligen putsas innan i och med att de oxiderar när de ligger framme, men hellre det än att ha dem undanstoppade i någon låda. Den lilla tavlan med zinkram är också köpt på Mosaik.


Och den lilla söta flaskan, med ännu sötare innehåll *mums* är en gåva från våra kära vänner M & P. M är en riktig hejare i köket och tankarna går direkt till Bree Van de Kamp i Desperate Housewives *ler*

Köket fortsätter växa


Såhär såg det mer eller mindre ut när vi var klara med köket i aug-08. Jag var helt lyrisk över volymen i rummet och att det var så ljust och luftigt. K tyckte att vi skulle bygga vidare mot där frysen stod, men jag var rädd att det skulle kännas trångt. Hur som helst, efter att ha bott in oss i ett halvår, kunde jag inte annat än att hålla med :) Vi behövde lite mer förvaring och jag ville hur som helst ha ett vitrinskåp av något slag, så det bar av till IKEA (vårt andra hem) igen.

Vi köpte en lite bredare skåp nertill med utdragbara våningsplan som vi nu använder som skafferi. Mellan det skåpet och frysen har vi en insats med små fack, för lite smått och gott som gärna dräller runt i köket annars. På väggen hänger skåp med vitrindörrar, där jag har ställt in alla mina vackra pressglasskålar samt vår Swedish Grace-servis :) Det finns även en liten insats för våra viner. (Vi är inte alltför farliga på den fronten, så en och annan tom flaska ligger där också- mycket bra kavelsubstitut om jag får säga det själv *hihi*) K satte pärlspont på väggen för att binda ihop det mer till en möbel och satte upp spottar o samma bänkskiva som vi har i övriga köket. Gissa hur tur vi hade när vi kom på att vi inte kollat hur många knoppar som skulle behövas till den nya delen. Vi hade några porlinsknoppar kvar i en påse och när vi kollade efter så hade vi PRECIS 5 stycken kvar, vilket var exakt vad som behövdes. *flax* Den grågröna trappstolen köpte vi på en loppis här för 50-lappen och vi älskar den! Lampan ovanför köksbordet är också från IKEA och ser ut som knackad zink. Jag såg dom när vi kom, men K var inte alltför imponerad av dom så jag lät dom ligga... tills nästa dag då jag köpte 2 stycken ! (och då var dom på rea-hurra!)


Det finns en jättemysig loppis i en gammal skola några mil bort och en lördag tog jag o K bilen och åkte dit. Vi hittade denna söta lilla kökssoffa i den traditionella grågröna 40-talsfärgen, längst ner i ett rum med diverse bråte. 400:- och den var vår!!! Men hur skulle vi få hem den...? K skrattade lite lätt och sa: -Det är därför vi har en kombi älskling, erkänn att det är bra att ha en kombi, kom igen låt mig höra dig säga det...
Till saken hör att jag gillar små bilar, jag gillar att se på små bilar, köra små bilar, parkera små små bilar, tanka små bilar osv. Det är liksom inga fel med små bilar, förutom trafiksäkerheten då, som inte går att jämföra med en bamsestor saab 9-5 kombi som vi har. Jag råkade ut för en trafikolycka och sen dess har jag förbud på små bilar. Hur som helst, nu var ju tvungen att erkänna att det var rätt så läckert att bara kunna skuffa in en kökssoffa sådär i bilen och till och med kunna stänga bakluckan! K log för sig själv hela vägen hem, kan jag tillägga.

torsdag 3 september 2009

Vardagsum & matsal blir mer ombonat

När vi flyttade in var vardagsrum och matsal målade i en ljusljusrosa nyans. Rummet är stort och ljust, men kändes lite naket och kalt. Vår ambition med rummet var att det skulle bli lite varmare, mer herrgårdinspirerat med vacker spegelpanel i brösthöjd. Vi började titta runt på det man kunde köpa färdigt, men ännu en gång upptäckte vi att priserna är helt löjliga, från ca 425:- per löpmeter upp till hur mycket som helst... Dessutom var de då inte är så höga som vi önskade, så det blev för K att dra på sig snickarbyxorna igen :) Jag får alltid vara hans lärling/hantlangare/allt-i-allo när han bygger, så jag sitter inte direkt och mumsar chokladpraliner medan han jobbar om det är nån som trodde det!


Började sätta upp gipsskivor runt hela rummet i den höjd vi ville att spegelpanelen skulle vara.

Sen var det en hel del sågande av lister i olika tjocklek och sort, för att bygga själva speglarna.


Vi satte en horisontell list ca 10 cm ovanför speglarna för att balansera upp mot golvlisten som skulle komma sedan.


Här har jag börjat måla den övre delen av väggen i en mjuk kaffe latte-färg.
Vi hade i lägenheten haft samma färg i badrummet i lägenheten tidigare och gillade den så mycket, så vi tänkte att vi kör på den här med. Plus att den skulle matcha parkettgolvet samt våra mörkbruna möbler på ett bra sätt.


Övre kantlisterna på plats. Det var lite pyssel att få en list upptill som jag kan ställa saker på, samtidigt som den skall vara lite tiltad utåt, men K fixade det.

Här ser man med golvlisten hur det kommer att se ut


Vid braskaminen lämnade K en bit ogjord, för att kunna bygga en platsbyggd vedförvaring. Här har jag börjat måla första varvet vitt.


Fösta varvet klart :)
Vedförvaringen färdig! Två Ikeasäckar fyller den precis till bredden med ved till många mysiga brasor.

Gästrummet som det ser ut idag


Vitmålad dagbädd med qviltat överkast från Expo, små kuddar från Rusta, rödvitrutiga örngott från Hemtex. Den gamla fönsterbågen är en gåva från min käre vän M.


Den jättesöta lampskärmen från House Doctor är köpt på Himlen runt hörnet i Ö-vik.


Kikar in i gästrummet


Hyllorna är köpta på Clas Ohlson och vitmålade (of course). Kistan är ett auktionsfynd i originalutförande, fågelburen är från BOOM, trumpeten tillhör min älskling och kartongerna på översta hyllan har jag klätt i vanligt presentpapper från Lagerhaus.

Strykbrädan är ett loppisfynd, likaså det gamla sänglinnet och termosen i vacker röd emalj.

Två gamla handsnidade svanar pryder sin plats på bordet.
Under dom är det stämplat: H Eriksson, Lomsjö tel 5. På den tiden var det inte så svårt att komma ihåg telefonnummer *hihi*

Gästrummet ljusas upp

Dessvärre har jag inga bilder på hur gästrummet såg ut innan jag började, men sammanfattningsvis kan jag säga såhär:

* brunlaserade golvlister
* brunlaserat tak
* ljuslila väggar
* senapsgula dörrar och dörrfoder
* senapsgult gammal vattenelement
* valnötsklickgolv

Dessutom hade jag, i brist på både smak och annat val, hängt upp vinröda voilegardiner *vad tänkte jag på?* Antar att jag liksom hade gett upp på det här rummet o att jag då lika gärna kunde hänga upp ett par fula gardiner därinne också, eftersom det lix var kört...

Nåväl, en dag fick jag iallafall nog och gick och hämtade den vita färghinken- här skulle det målas!!! Jag målade väggarna, listerna och dörren till krypvind och klädkammare, allt i samma vitnyans för att det skulle flyta samman. Taket hjälpte min älskling till med när han kom hem *tack hjärtat* (han avskyr att måla). Sen satte jag mig med en liten pensel och började måla alla krusiduller på elementet.


Vi hade flera gånger varit på Ikea och tittat på Hemnes dagbädd, men alltid kommit hem utan den, då vi båda tyckt att 3595:- är för mycket att lägga ut på en gästrumssäng. Därför snickrade K ihop vår alldeles egna variant av Hemnes till en betydlig mer blygsam summa :)



Stommen är klar, redo för min pensel

K spexar loss framför sitt bygge

Jag ger dagbädden två tummar upp, tack älskling!

Lite höstbilder


Gården i vacker höstskrud.

Fotat från vår åker mot gården. Under den fula gröna presenningen gömmer sig K´s båt.

Vår lilla bro som leder till trädgårdslandet o trädet där vår skatfamilj bor.
Det fina växthuset, måtte jag få något annat än tistlar att gro där nästa sommar...