onsdag 28 oktober 2009

Balkongdörrarna på plats

Tidigare i våras köpte vi ett par dubbelbalkongdörrar att ha för att sätta in i köket i väggen som vetter mot söder, alltså den blivande altan - och orangerisidan. Vi skrattade lite smått när vi insåg att detta arbete med att sätta in dörrarna skulle ske i nästan lika dåligt väder som när ytterdörrarna kom på plats på nyårsafton förra året. I huttrigt och småregnigt oktoberväder började min älskade såga upp ett stort hål i väggen efter det att svåger M tagit bort ett element. K muttrade ännu en gång hur mycket enklare allt hade varit med ett nybyggt hus (även om han i nästa mening erkände att det inte alls hade varit lika kul).


Här var det hål!



Tydligen hade vi ingen isolering (förutom tilläggsisoleringen vi själva satt dit i somras) under köksfönstret. Det låg bara en massa stockar staplade på varandra. Sen såg vi att nån mupp sågat av en bärande bjälke, bara sådär! Jag hann bli lite orolig, men K försäkrade mig om att det värsta som kan hända är att huset sätter sig OCH med tanke på husets ålder så skulle den sättningen redan ha skett om den skulle ske. *puh*


Medan hålet växte, låg Tassen instängd i vardagsrummet på en kudde och hans favoritfilt framför brasan och myste för fullt... till skillnad från husse som frös fingrarna av sig i regnet.



Färdiga resultatet. Vi skall sätta pärlspont på nedre delen av dörrarna så de får en äldre look som passar köket bättre. Sen skall självklart foder och sadlingar upp också :) Har provat tejpa spröjs på rutorna inne i köket. Vi har bestämt oss för 8-luft, beställning sker när plånboken tillåter ;)



M hjälpte oss även att få bukt med lite rör som bråkat i källaren. Helt fantastiskt att ha en röris i familjen :) Jag fick assistera vid luftningen av elementen för första gången och vi lärde oss alla att om visaren på trycket visar mer än 8,5 så rinner det ut en massa vatten på golvet i relaxen :P Tydligen sitter det en fiffig spärr som slår ifrån om trycket blir för högt. Normalt är dock runt 10, så jag skäms inte alltför mycket för den lilla vattenolyckan som jag orsakade *skratt* Dessutom har jag fått in snitsen med att moppa upp vatten sen vattenskadan i somras.

Vårt blivande uterum

Vi har pratat länge om och kommit fram till att en inglasad veranda/orangeri inte skulle vara så tokigt att ha. Dels förlängs ju somrarna och möjligheten att sitta ute oavsett väder (vilket inte är helt fel när man bor i Norrland) sen skulle det också vara mysigt för Rasmus att kunna var nästan ute, fast ändå inne ;) När vi sen fick överta en massa gamla fönster från underbara N & N var beslutet lätt! Vi har suttit och spånat fram följande skiss. Nu behöver vi bara hitta ett par gamla pardörrar (någon som har ett par som ligger och skräpar?) så är allt klappat och klart. Ungefär halva södergaveln kommer att bli inglasad, medan den andra halvan blir hederlig altan. Inglasningen kommer dock att vara i nivå med köket, så det blir en liten trapp ner till altanen från orangeriet. För att slippa bygglov, blir detta en icke-isolerad variant med godkända mått,
men det passar ju perfekt för ändamålet.



Här ser man också burspråket som kommer att bli på övervåningen. (I nuläget är det ju en balkong där) Vi hann inte med detta projekt i somras, utan det får bli till sommaren, tillsammans med uterummet och altanen. Vi måste ju har något att göra då också *skratt*

Nu är bloggen ikapp verkligheten

Nu har jag mer eller mindre skrivit ikapp allt som vi gjort sen vi köpte Bygdegården för drygt ett år sedan. Fönstrena sattes in för två helger sen om jag inte minns fel och alla nya inlägg utspelar sig därför i nutid :)

Våra nya fönster har kommit, hurra!

Vi har alltid tyckte väldigt bra om de befintliga gamla fönstren i huset, men under fasadbytet insåg vi hur pass illa däran många utav fönsterkarmarna var. I sovrummet kunde vi till och med kika ut genom en springa och så ska det ju inte vara. Vi hittade Kulturfönster i Norr på nätet och beställde ett gäng allmogeprofilerade fönster med isolerglas och gammaldags haspar. (ett krav från min sida). Tyvärr blev leveranstiden försenad, men detta kompenserades från företagets sida, så vi kan varmt rekommendera dem.

Här har pappa och K börjat att ta bort de gamla fönstren i vardagsrummet.

Pappa tätar järnet

Älsklingen har nyss satt fodret på plats runt det nya stora fönstret i sovrummet

Detaljbild av nya fönstret