onsdag 20 juni 2012

Renovera lagården- ett masodontprojekt som blev klart i tid :)


Steg 1: RENSA. Detta arbete påbörjades redan i mars när vi hade besök av M&P. Det blev tre högar med spara (den minsta högen), soptippen och majbrasan. När vi köpte gården var lagårn inte tömd, så nu blev det till att bli av med en massa oönskat skräp, utöver det vi själva samlat på oss.


Steg 2: RIVA INNERVÄGGAR. Här  ser man hur K börjat riva bort innerväggarna och övervåningen för att få en enda stor sal, lämplig för bröllopsfest :)












Steg 3: MAJBRASA. Mycket att det brännbara hade vi släpat ut till vår åker där vi sedan hade majbrasa på valborgsmässoafton. Jättemysigt och varmt! Jag sprang som eldvakt o kastade hinkar med vatten på gräset o kände mig väldigt duktig ;)
Steg 4: GRÄVA & GJUTA. Värsta delen och grovgörat, som pga av tjälen gick ur marken så pass sent var en pina att utföra. Då marken är så hårt drabbad av tjäle här och lagårn hade glidit av de gamla plintarna, riktades lagårn upp och det gjöts en jättebamsing till plint tvärs över hela lagårn, givetvis även den för hand! De gamla justerades på höjden. Pappa har bott hos oss i en månad och spettat samt handgrävt ca 15 kubik med blålera och sedan med hjälp av en presenning släpat ut det för hand på åkern... K har varit ute på kvällarna efter jobbet och kämpat på och vi räknade i helgen ut att vi inte varit lediga tillsammans på nästan 2 månader, så därför hade vi nu en myshelg-utan jobb, och det var underbart!
Steg 5: BJÄLKLAG,TROSSBOTTEN, ISOLERA. Återuppbyggnad är alltid roligare och nu var det dags för att lägga ett stadigt bjälklag och börja få grunden till ett nytt, isolerat och stadigt golv som förhoppningsvis skall hålla i hundra år. Vi valde mellan det billigare alternativet spånskivegolv och ett massivt spårfräst trägolv och vi är så glada att vi valde kvalité före ekonomi. Golvet är såååå vackert och det kommer att få åldras med värdighet.

Dags att lägga golv :) Det är här vi är i nuläget, fast bara en kvadrat olagt golv. Det blir så vackert!!! Tid för projektet. Mars-Juni. Och utan pappas hjälp hade vi nog inte hunnit, så vi står i tacksamhetsskuld till honom. Det finns människor som inte håller på med byggnationer och renovering som ibland fäller så dumma kommentarer som "va, är ni inte färdiga än?" "hur lång tid kan det ta egentligen" och då välkomnar jag en var av dem att själva först jobba mer än heltid på ordinare jobb och sedan renovera fackmannamässigt och byggnadstekniskt korrekt och med noggrannhet och finish varenda lediga minut man har som inte går åt till att sova och äta och så får de själva se att sådana här stora projekt inte är gjorda på en kafferast och inte går att jämföra med att tapetsera ett rum i en nybyggd lägenhet. (Sådär, nu har jag fått det sagt!)

Just nu ser vi verkligen fram emot att få pynta och göra fint inför bröllopet här och vi kommer att få hjälp av våra kära vänner med dekorationer och liknande. Pappa sa dock vid ett tillfälle: Varför kan ni inte vara som vanliga människor som hyr en festlokal!? och det har vi skrattat gott åt när vi har varit mitt i eländet. Om 16 dagar är det bröllop och fest på Bygdegården *hurra*