torsdag 17 september 2009

Vad som låg i brevlådan en dag


Ett paket innehållandes den här boken som jag vunnit i en tävling i den underbara tidningen Lantliv *hurra* Fylld med massor av idéer och inspiration. Jag älskar det gröna växthuset på bilden, men jag har ju redan ett växthus och sen är ju odling faktiskt inte min grej så det får vara *skratt* Mysig att bläddra i är den iallafall och jag som aldrig brukar vinna något...




Samt vår vackra husskylt som vi beställt från Lmj:son på nätet för 550:-. Detta är en lånad bild från deras hemsida, bara för att visa hur den ser ut. Den är sååå fin och vi skyndade oss ut för att sätta upp den! Vi hade pratat om att skaffa en sådan här skylt redan när vi bodde i lägenhet och drömde om hus, så det kändes så rätt när den äntligen kom. Den finns att beställa i två olika storlekar och vi tog den mindre, vilket passade jättebra till vårt hus.


Vi jobbade inte hela semestern, bara nästan!


Efter att ha jobbat tre veckor non-stop under vår semester kände vi att det var dags för en liten paus. Vi packade en väska, ordande katt-vakt och åkte ner till Sundsvall för att bo på ståtliga Knaust Hotell. Det var så roligt att få lite lyx och flärd bland all sågspån och faluröd.
Hotellet som är byggt 1891 är sannerligen ett av de vackrare hotellen jag sett om man ser till de allmänna utrymmena som entré, restaurang osv. Hotellrummen var jättefina, men har man sett ett har man sett alla *ler* Älsklingen provade iallafall badkaret i vanlig ordning och jag prisade duschen som var ljuvlig. Måste ha varit något speciellt munstycke, för det kändes som om vattnet smekte bort schampot ur håret...


Lite bilder från trappan som är gjord av vit marmor. Ångrar att jag inte tog lite närbilder på alla vackra krusiduller som var på räcket samt de vackra takmålningarna, men men :)


Vy ner mot entrén


Hotellkorridoren.
Vi shoppade, IKEA:de, åt och drack gott och på vägen hem körde vi på mindre vägar och njöt av att inspireras av alla vackra gårdar. Det gjorde oss båda gott och när vi kom hem hade vi laddat batteriern igen och var åter redo att hugga tag i renoveringsarbetet.

Skrapa, skrapa, skrapa


I och med att vi tänker behålla de små fönstren till en början, så behövde även dessa få en liten släng av vit färg. Här ser vi tex. kontorsfönstret på övervåningen i brunt... bläh!


Började skrapa och fann tre lager färg: rött, grönblå och brunt. Gissar att det röda var i original när huset byggdes på 40-talet. Enligt vad vi kunnat se var ju huset ljusgult då, så det är ju en ganska vanlig och, enligt mig, fin kombination. Sen undrar jag om de målade grönblå till det gula eller om det kom till när de satte upp eterniten... Det bruna är ju uppenbarligen verket av någon av de senaste ägarna, eftersom den färgen går som en röd (läs: brun) tråd genom huset.


Titta så bra det blev med vitt. Här med matsalsfönstret som tillsammans med två andra fönster i huset redan blivit utbytta innan vi köpte huset. De 3 nyare fönstren har tyvärr inte allmogeprofilering, men de är iallafall vita och har mycket god isolering, så vi behåller dem.

Snyggar till balkongdörren


Då vi satte in våra nya pardörrar, blev det ännu tydligare hur ful den gamla dörren till balkongen verkligen var. Ibland kryper det bara i mig när jag känner att något förstör helhetsintrycket, balkongdörren är ett sådant exempel. Och även om vi inte tänker behålla den för alltid, kände jag bara att jag inte kunde leva med en brun dörr en dag till...


Hehe, ingenting finns som lite vit färg inte kan råda bot på!


Resultatet 2 vita dörrar, helheten räddad!!!

Varde ljus- nya fönster i ytterhallen


När vi hade kommit så långt att halva huset var panelat o klart var vi båda lite less på fasadjobb i form av brädor och locklister. Vi såg några jättefina 3-glasfönster med spröjs på Blocket och tänkte att de inte skulle vara helt fel i ytterhallen. Dels att få bättre isolering än de 2-glas som satt där nu och sen för att få bättre utsikt över tomten. Sagt och gjort, vi köpte dem och arbetet påbörjades. Bilden ovan är hur det såg ut när innan vi började.


K har börjat öppna upp för det nya fönstret. Se vilken stor skillnad i storlek :) Ljusinsläpp, hurra!


På utsidan stötte vi dock på patrull i form av massor av murket trä (det gamla fönstret ramlade bara ut) samt det faktum att det inte fanns någon isolering att tala om... inte konstigt att det dragit kallt från ytterhallen i vintras...


K bytte ut allt stolpverk samt de bärande delarna till balkongen. Allt var i väldigt dåligt skick, så det blev en hel del arbete. K har sagt så här i efterhand att det hade varit mycket enklare att riva allt och bygga nytt, men det är lätt att vara efterklok. Sen hade vi ju ändå fixat hallen inne, så det hade nog ändå inte varit aktuellt.

Vi isolerade ordentligt med mineralull, tjock och varm!


Gips skruvas upp och sen asfaboard som tilläggsisolering.


Hål nummer två sågas upp. Tassen undrar vad tok-husse gör...


Fönster nr.2


Fönster nr.1


Här ser man hur det ser ut med nya hallfönstren på plats ovanifrån.



Måla, måla, måla...


När panelen började sättas upp var mitt jobb som sagt målningen i första hand. Jag har ju spikat, mätt, assisterat och gått lite som "lärling", men kan ju definitivt inte bygga självständigt. Jag tycker inte om när jag inte kan dra mitt strå till stacken och då K dessutom hatar att måla, blev det liksom en naturlig grej att jag fick chefa över färghinkarna. Sen vill jag verkligen säga att köra sky-lift, det är ganska kul! På baksidan av huset använde jag traditionell målarställning och det är ju lite bökigare, även om också det fungerade bra. Upptäckte att man kunde ligga och sola lite i smyg på översta hyllplanet *hihi*

Här målas vindskivorna efter en rejäl omgång med skrapan. Älsklingen fick faktiskt hjälpa till lite här, men vi tyckte det var rätt så kul i och med att vi fick använda en ny färg för en gångs skull. Vi hade ju själva bestämt att vi skulle ha ett falurött hus med vita knutar, men man blir allt lite less när man målat rött, rött, rött. Överallt och i flera varv på ruggat trä där man måste gnugga in färgen med våld. Vitt kändes så lätt och fräscht och lätt!


Norra sidan av huset tar form. Det här med att lämna biten under fönstren ogjort har jag ifrågasatt vid ett par tillfällen, men det är tydligen byggpraxis eller nåt sånt. Man GÖR så! Dessutom skall vi sätta in nya fönster och då var det tydligen också bra att lämna det ogjort, så det går under snyggt-nej, praktiskt-ja.

Baksidan. Här ser man att jag inte hunnit med andra varvet mellan fönstren. Det lyser av en annan nyans där. Byggställningen skymtar längst bort. Här kan man också se våra underbara vallmoblommor som växer runt uteplatsen som en liten låg berså tillsammans med lupiner och rosor.