fredag 11 juni 2010

Bygga altan del 5



Altan och soldäck färdigt så när som på räcket (inte riktigt klart hur det ska se ut) och plank som skall gå ut från den bortre änden av altanen för att ge lite lä. Det blåser ju en del när man bor ute på en åker. K har målat och satt liggande faluröd panel runt om hela altanen och på trappan som bilder soldäck och altan samman. Tycker att det smälter in fint i huset. Tanken är att altanen ska vara en mjuk och naturlig del av huset. Jag tycker ofta att man på många hus först ser altanen och sen huset, det ska vara stort och vräkigt i impat trä, vi vill ha motsatsen och då funkar det faluröda ohyvlade brädorna bra som balans.

Bygga altan del 4


Vi ville ju inte bara ha en altan att sitta och äta på utan också ett soldäck. Så när övre delen var färdig så började vi hjälpas åt och gräva ur för det nedre däcket. Vi använde oss av lasern för att hamna i våg. Jag hittade en brunn under rosbuskarna som jag grävde upp, fick lära mig att man ska täcka den med byggplast och sedan har vi markerat den på regelverket för kommande generationer :)

Det blev en hel del tuvor som vi nu har börjat flytta på ut på åkern för att täcka resterna av majbrasan. Det blir en söt grön kulle istället för att det ska se ut som om det bor trailer trash på gården.

Markduk så inte rosor och dylikt ska komma upp o sticka en under fötterna när man ligger och solar.

Bygga altan del 3


Ibland måste man (läs: K) vara beredd att krypa bland myror och spindlar för att säkerställa att arbetet blir perfekt. Denna är dock inte permanent, utan går att ta bort om det skulle skjuta med tjälen.

Tralleri-trallera!

Vädret var inte riktigt hundra pålitligt när vi byggde altanen, ömsom solsken ömsom spöregn...

Altanen så gott som färdig.

Bygga altan del 2


Ser lite rangligt ut med stolparna, men det kommer att bli bra ;)

Bjälklaget på plats, K har kryssat bjälklaget för bättre hållfasthet. Alla har vi ju gått på altaner som svajar, o det har helt klart sin charm, men vi vill att vår altan skall stå pall.

Jättekul att se hur altanen växer fram med varje trall som skruvas på plats. Vi valde en räfflad trall precis som till farstukvisen, men med lite bredare räfflor. Jätteskön att gå barfota på, även om tassen spretade på tårna när han premiärgick *skratt*

Radiokåporna på, min skruvdragare är den lilla blå ;)

Bygga altan del 1


Det fanns ju en tanke bakom att sätta in balkongdörrar i köket, nämligen att kunna gå ut på en blivande altan. Jag började redan i april att skotta närmast huset för att hjälpa tjälen lite på traven. Lite naivt kanske, men jag inbillar mig verkligen att våren kommer snabbare om man skottar fram gräsmattan *ler* På bilden ovan har vi med hjälp av lilla lasern satt ut hur altanen skall bli.

K gräver för plintarna som han gjutit. De är mastodontstora och väger runt 40 kg styck så jag överlät allt arbete med dessa till min älskling.

Vi var lite nervösa att vi skulle stöta på rör eller dylikt, men asfalt hade vi definitivt INTE räknat med... however så löste det sig och vi blev ännu en gång fascinerade över hur mycket daggmask vi har i jorden.

one down, four to go!