torsdag 27 augusti 2009

Sammanfattning aug-dec 2008

  • Tagit fram originalträgolv i kök och hall, samt målat detta. K även lagat golvet där det behövts, genom att fälla in gammalt golvplank vi hittat i ladugården.

  • Rivit ut det gamla köket och satt in nya stommar, skåp, luckor, bänkskivor, diskho plus att vi målat väggar och lister vita.

  • Skrapat tapet i evigheter i hallen, för att sen upptäcka att renoveringstapet nog inte är en sådan dum idé. Åkt och köpt två rullar och satt upp samt målat vitt.

  • Målat trapphusets bröstpanel vit. Den var mörkbrun (som allt annat i huset), så det tog sisåsdär 4 lager färg innan det blev bra *yippie*

  • Platsbyggt förvaring och bänk i "ytterhallen", målat allt vitt, lagt in klickgolv.

  • Satt upp träfondvägg i sovrummet, byggt en sängstomme samt elementskydd och målat, målat, målat.

  • Renoverat toaletten markplan from scratch och då menar jag verkligen scratch.

  • Öppnat upp entrén och satt in ståtliga pardörrar med överljus.

Skabbtoan får en ansiktslyftning


Toaletten på markplan var vedervärdig när vi flyttade in. Den bestod av diverse egenhändigt ihopkomponerade skåp, en duschvägg iklädd aprikosfärgad (för att matcha den rosa tillika på golv och väggar antar jag) golvmatta, som stod på svaj och ett mer eller mindre inbyggt skötbord som vi fick på köpet. K rev upp golvet och bytte ut lite rör, tog bort allt skadad och äckligt och ordnade ordentliga tätskikt och fuktspärrar. Ny golvbrunnsil och takventil i borstat stål sattes in. På golvet blev det ett mörkgrått klinker 32x32 cm. Väggarna kläddes med släta vita liggande kakelplattor 33x20 cm. K sänkte även taket med ca 20 cm och fällde in spottar som vi anslöt till en dimmer. Vi köpte en ny nätt badrumsmöbel med spegel i valnöt, ställde in två golvljusstakar i silver och en stor grön växt (fråga mig inte vad den heter) i en fyrkantig zinklåda jag fyndat på Ö&B. Det mesta av byggmaterialet och ytskikten köpte vi på K-Rauta. Vi höll vår tighta budget och känner oss mycket nöjda med resultatet :)

Nyårsafton 2008


I år ville vi bara vara hemma på nyårsafton o mysa, bara vi två, i lugn och ro. Mitt på dagen kom vi på den briljanta idén att det kanske skulle vara dags o sätta in dubbeldörrarna som vi fyndat tidigare under hösten. Sagt och gjort, K plockade bort ytterdörren och började öppna upp hålet. På bilden ovan hade vi tillfälligt satt in den inre dörren så vi inte skulle frysa bort. Det var runt -20 grader den här dagen, men det stoppade inte oss!



K kämpar tappert på ute i kylan... *hurv*
(dialektalt uttryck- om man känner sig lite kall och frusen kan man säga att man fått hurven eller att man hurvas)



Tadaa!!! Kan bara berätta att nyårskvällen firades i långkalsonger o värmetröjor i soffan där vi åt fläskfilé och potatisklyftor med bearnaisesås. Sen satt vi tätt tätt och tittade på vackra fyrverkerier ut genom fönstren med var sitt glas bubbel efter att ha skålat in 2009. Inte så glamoröst kanske, men väldigt mysigt...

Lite fler köksbilder...




måndag 24 augusti 2009

Gammaldags hall önskas

Yttre hallen blev nästa steg i renoveringen. Den var målad i två gula nyanser som skar sig katastrofalt mot det bruna. På golvet var det en plastmatta som skulle se ut som terracottafärgad sten (ännu en läskig färg alltså) Man kunde sammanfatta hallen som "fyra nyanser av brunt". K började med en platsbyggd förvaring i gammaldags stil och en sittbänk med förvaring under locket i MDF och jag målade allt vitt.

Fiffiga fack för vantar och annat krimskrams som man brukar vilja lägga ifrån sig. Hatthylla längs hela väggen med fina konsoller (mest tänkt för mina skor) och gamla ankarkrokar till vänster om dörren under hatthyllan för ytterkläderna. På golvet lade vi in ett klickgolv som såg ut som grå sten. Detta för en smidigare övergång till det vackra ljusgrå trägolvet i hallen.

Sovrummet - a room by the sea

Man kan ju låtsas iallafall... Vi började med att spika upp ohyvlade, liggande brädor på ena väggen. Dessa målade vi sen vita. Vi hade bestämt att vårt sovrum skulle få vara lite åt New England hållet, med lite maritima inslag. Fondväggen skulle ge känslan av en sjöbod. Det låg ett valnötsklickgolv i sovrummet sedan tidigare och väggarna var målade i ljusblått. Vi hade fem inbyggda garderober längs en vägg i sovrummet och dörrarna var ljusgula. Jag målade dom vita och behöll originalmässingsknopparna.
Vår gamla säng passade inte in i det här temat, så K byggde en ny åt oss i MDF. Sängen är hela 65 cm hög när madrassen är på plats. Det kändes som vi låg jättenära taket när vi sov i den första natten. Hittills hade vi legat på madrasser på golvet, så jag antar att det var därför det kändes som att ligga på en tron.

Lite små stilleben i sovrummet. Radiuslyktan har vi fått av mamma och pappa, pistolen är ett loppisfynd. Segelbåten är köpt på Boom och den lilla piratkikaren på MIO. Den nötta byrån hade stått ute i ett förråd och blivit skamfilad, här passade den perfekt in.

Sänglamporna och madrassen på plats. Vi har enbart maritima sängkläder i sovrummet, detta så det alltid skall vara hyfsat fint (även när man inte orkar bädda med överkast). Den gamla postsäcken ropade jag in för längesedan på Tradera. Den hade enligt säljaren legat på vinden i Uppsala slott. K undrade skeptiskt vad jag skulle ha den till... Då visste jag inte att den skulle bli en perfekt sacco-säck-gömma. Vår lilla kisse sover nämligen i en gräsligt ful, men jätteskön saccosäck som han fått av min mamma. Den skulle ha förstört hela Navy-looken totalt, men så visade det sig att den rymdes precis i postsäcken. Tadaa!

söndag 23 augusti 2009



Såhär fint blev golvet när vi målat det :) känns så mjukt och varmt att gå på ett målat trägolv. Lite halkigt med tjocksockor, men ack så mysigt. I hallen tapetserade min älskling med en vit sk. renoveringstapet för att få en jämn yta efter flera års tapeter och skarvar.

Här ser man från köket ut mot entrén som är ljus- och brungul med mörka lister, foder och ytter- samt innerdörr. Den inre dörren plockade vi bort rätt så fort för att få det lite öppnare. Planen är att hitta ett par billiga dubbeldörrar på Blocket, vi letar med ljus och lykta...

Nya köket börjar växa fram



Efter en ny vägg (ingenting är rakt i ett gammalt hus, det är då ett som är säkert) och ny plats på diskho och diskmaskin är det dags att börja bygga upp det nya köket. Min K arbetar som snickare och är van att sätta in kök i alla prisklasser. Han menar på att den största skillnaden mellan billiga och dyra kök är möjligheten till specialanpassade mått osv, inte så mycket luckor och stommar i sig. Vår dröm är att få ett traditionellt gammaldags lantligt ljust kök med härliga arbetsytor, utan att förta den öppna luftiga känslan. Vi köpte köket på IKEA, modellen heter Ståt och är väldigt klassisk, knopparna är vita och av "vitlöksmodell" och kommer från Indiska. Bänkskivan köpte vi på Rusta, detta var att det var det enda stället som hade skivor med tillräcklig tjocklek (40 mm). Jag fick äntligen min fyrkantiga porslinsdiskho, Domsjö, även den från IKEA. Många manade och sa att det skulle vi nog få ångra, den kan ju gå sönder. Här märker man hur olika människor är, jag menar så, att om min dröm är att ha en porslinsho i köket så spelar det ingen roll om den kan gå sönder. Varför ska vi nöja oss med en klassisk rostfri om det inte är det vi vill ha... Händer det så får vi väl köpa en ny, värre än så är det ju faktiskt inte!

Första kvällen i huset...


satte min älskling kniven i den hiskligt fula plastmattan som sträckte sig genom hallen och in i köket. Vi hoppades på ett trägolv men var inte säkra på om det fanns något. K började mitt på golvet så vi inte skulle kunna ångra oss och börja vänja oss vid den bruna mardrömmen, såsom man lätt kan göra om man låter tiden gå. Du ska tro att vi jublade när vi fann ett jättevackert golv med varierande bredd på tiljorna under all masonit(?) som var fastnubbad med över 1000 spikar (även de i varierande längd). Vi slet som djur och allt golv var framme i köket innan vi gick till sängs den kvällen. Här ser du även hur köket såg ut med en mörk, flottig inredning á la 70-tal. Notera det snitsiga serveringshålet som löper in i vardagsrummet. Öppningen var inte ens vinkelrät utan vind och sned... Den enda som tyckte om det var vår lilla ludentass (katten) som hoppade igenom hålet gång på gång. Tidigare husägare hade satt in ny spiskåpa, vilket var det enda som vi kunde leva med. Resten rök ut genom fönstret!