torsdag 4 juli 2013

Bygga orangerie, Bygga växthus, Bygga uterum - kärt barn har många namn :)

Det är vad vi har gjort under vår semester i alla fall, med hjälp av min pappa som bott hos oss av och till i 3 veckor. Byggt ett orangerie som är i friggebodsstorlek och gjort av gamla fönster och en underbart vacker gammal dubbeldörr som maken fyndade hos samme man som vi fick köpa fönstren av :)

Då vi bor i Norrland och får räkna med mycket och tung snö är uterummet dimensionerat för att klara tyngden, men bor man i södra Sverige skulle man kunna göra det med mindre dimension och på så sätt få ner kostnaden. Jag åkte ner till IKEA en dag och köpte inredning och har målat om min gamla flicksäng plus två stolar som vi fick för en massa år sedan, som jag klätt med grått lurvigt tyg som jag bara älskar.

Färgerna är vitt, svart, grått och turkos. Lätt och luftigt, men ändå mysigt och ombonat var tanken. Vita gardiner finns att släppa ut på respektive långsida av orangeriet om solen blir för stark och sedan har jag satt en spetsgardiner vid dörrarna, så att man kan ha öppet utan att bli invaderad av insekter. Då uterummet står på en gjuten platta kan det bli kallt om fossingarna, men med två stycken plastmattor från Rusta så är det varmt och skönt att vara barfota där inne.

Vi har grävt en grusgång som leder till orangeriet och även en liten uteplats där i ställt två fåtöljer och ett litet brickbord i söderläge. Läget är kanon, på så sätt att vi har sol från ca 11 på förmiddagen till midnatt (nu på sommaren). Vi hade invigningsfest i helgen och då hade ett par av våra kära vänner med sig lite växter från deras trädgård som grävdes ner i anslutning till uterummet

Klicka på bilderna för att se dem i sin helhet.



 






 

3 kommentarer:

  1. Va fint de blir :)

    Kram Malin

    SvaraRadera
  2. Inspirerande! Tips på en snickare som kan göra detta?

    SvaraRadera
  3. Tack så mycket! :)

    Om man trycker på loggan med ett stort B i kolumnen till höger, så kommer man till snickaren som byggde orangeriet :)
    /emma- Bygdegården

    SvaraRadera